2012-11-13

Kameralle valosaastesuodin

Tein tuossa pienimuotoista nettitutkimusta erilaisista valosaastesuotimista. Ilmeisesti suosituin malli on Baaderin Skyglow, joka on neodyymisuodin. Neodyymisuotimien teho perustuu siihen että ne suodattavat eniten noin 580 nanometrin aallonpituutta, joka onkin suurpainenatriumlamppujen pääasiallinen säteilyspektri (Wikipediasta napattu graafi oikealla). Toki tuota natriumlamppujen punaista pääsee vielä läpi, kuten tästä spektristä näkyy, mutta kyllä se parantaa taustataivaan sävyä vaikuttamatta juuri muuten kuvaan.

Tietenkään kaikki valosaaste ei tule natriumlampuista, mutta selvästi suurin osa kuitenkin kun kaikki teiden ja katujen valot ovat tuota mallia. Flicrissä on kuvapari joka demonstroi hyvin suotimen tehoa. Alla olevassa panoraamassa eri lampputyypit loistavat eri värisinä valopilareina taivaalla, vihertävät ovat elohopealamppujen pilareita.

Keinovalopilarinäytelmäpanoraamanäkymä

Ongelmana on vain se että tuota Baaderin suodinta ei saa kuin maksimissaan kaksituumaisena (51mm), koska se on tarkoitettu kaukoputkien okulaarien suodinkierteeseen tai -pyörään kiinnitettäväksi eikä objektiivin eteen kuten valokuvauslaitteissa on tapana. Kameran sisään tulevia, vielä kalliimpia clip-on -suotimiakaan ei saa kuin Canoneihin, joten mikä vaihtoehdoksi?

Törmäsin sattumalta vastaukseen avaruus.fi-foorumilla, jossa oli mitattu erinäisten suotimien läpäisyspektrejä. Siellä on myös yksi valokuvaussuodin mukana - ns. redhancer-suodin - jonka spektri vastaa täysin Baaderin valosaastesuotimen spektriä. Hetken googlailun jälkeen sitten selvisi, että samaa suodinta saa myös jopa 77-millisenä, joten voi olla että ostan kokeeksi tuommoisen teleputken nokalle. Tietenkään tämäkään vaihtoehto ei ole kovin edullinen; iso suodin maksaa noin satasen, mutta näillä näkymin tämä on ainoa käytännöllinen vaihtoehto, kameran kennon edessä olevan suotimen vaihto ei tule kyseeseen, koska kameraa ei sen operaation jälkeen juuri voi käyttää tavalliseen kuvaukseen. Harmi että 14-millisessä Samyangissa ei ole suodinkierteitä, laajiksella valosaaste on aina riesana.

Nyt onkin jo kolme suodinta joita voisi kutsua tarpeellisiksi digikameroiden aikakaudella: harmaasuotimet, polarisoivat suotimet ja valosaastesuotimet.

0 comments:

Lähetä kommentti